Steen Berg Hansen

Forårsudstilling

Det er let at få øje på legebarnet inden i kunstneren Steen Berg Hansen. Han kan lege som nogen, fabulerende, farverigt og fantasifuldt.

Dybest set har han kontakt til det autentiske legebarn, som er en af kunstens forudsætninger. Og lad os bare sige det med det samme: Kunst er alvorlig sjov.

Hvis ikke kunst indeholder netop det legende element, dør den let i gnidret dødbideri. Og hvis ikke legen har et alvorligt element, bliver det let til pjat. Og dermed uinteressant.

Steen Berg Hansen er på sin egen snurrige måde i familie med det store legebarn, man også kunne finde hos den store danske kunstner Henry Heerup. Humor, engagement og menneskekærlighed indgår som selvfølgelige elementer i Steen Berg Hansens billeder.

Livet er en fest. En stor glæde. Et overskud, man må dele ud af. Men også en fabulerende fantasi, som kan føre mange steder hen. Ud af virkeligheden. Ind i andre verdener. Ud på kanten af det normale.

Farverne spiller en betydelig rolle i Steen Berg Hansens malerier. Farver i kaskader. Farver som musik. Og farver som følelser. Spontant og boblende uregerligt. Man kan kun blive i godt humør af at betragte hans billeder. De dribler livsglæden. De finter al den alvor, der er alt for meget af i den danske hverdag.

Alvorlig sjov

Sagkyndige alvorsmænd fra kunstens indercirkler mener ind i mellem – med en vis betænkelighed og adskillige panderynker – at kunstneren bare er en hofnar, som – i bedste fald – på morsomme måder siger noget alvorligt om den virkelighed, vi alle lever i. Men lad det være sagt med det samme: hofnarrens rolle er vigtig. 

Under dække af overstadig glæde kan man også få sagt mere alvorlige sandheder om en verden, hvor modsætninger, konflikter og ufred hamrer løs dagen lang fra mediernes kværnende maskine. Og hvor vi måske NETOP har brug for den barnlige og lidt naive glæde, som kunstneren kan levere.

Steen Berg Hansen er mere end leveringsdygtig i den underfundige, naive og sprudlende glæde. Det smitter. Man går glad hjem fra hans billeder.

Det er altså en flot mission at lykkes med. Og det gør han til fulde. Fornemt, med uslebent talent – og i sidste ende jublende godt.

Ole Lindboe, tidligere redaktør af Magasinet Kunst

Billeder fra faniseringen

Views: 394

Skip to content